De methode voor middelgrote tot zeer grote gietstukken

De naam verklapt de techniek al: zandgieten is het gieten van aluminiumvormen met zand als hulpmiddel. Zandgieten is een zeer geschikte methode voor eenvoudige middelgrote tot zeer grote gietstukken. Klava verzorgt uw zandgietwerk en het gehele proces daaromheen.

 • Meer dan 70 jaar ervaring in aluminium gieten
 • Uw zandgietwerk van ontwerp tot levering verzorgd
 • Aangesloten bij Metaal Unie en Lloyds
 • Gecertificeerd volgens de norm ISO 9001:2015

Meer weten over het aluminiumgieten van uw producten of benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Kenmerken zandgieten

De keuze voor zand lijkt misschien niet voor de hand liggend, maar dat is hij wel. Zand is zeer hittebestendig en uitermate geschikt voor materialen met een hoge smelttemperatuur. Dit betekent niet dat de zandgiettechniek met ieder soort zand uitgevoerd kan worden. Er wordt vooral gebruikgemaakt van kleigebonden vormzand, omdat de samenhang van dit zand beter is. Hierdoor blijft het model mooi in de juiste vorm. Overige kenmerken van zandgieten:

 • Kleine tot zeer grote series: 0,2 kg tot 50 ton
 • Geschikt voor eenvoudige vormen
 • Wanddikte vanaf 3,5 mm
 • Ruwe oppervlaktekwaliteit
 • Heeft nabewerking nodig

Zandgietproces

Het proces van zandgieten bestaat uit diverse stappen. Afhankelijk van de grootte van de serie wordt er gebruikgemaakt van een handmatige of automatische gietvorm.

Stap 1: een houten of kunststof mal die identiek is aan de uiteindelijke gietvorm, wordt in een metalen vormkast geplaatst die rondom de vorm met zand wordt gevuld.

Stap 2: het zand moet samengeperst worden zodat dit zich rondom de vorm vastzet.

Stap 3: de mal wordt verwijderd tussen het zand; nu ontstaat er een gietvorm.

Stap 4: het aluminium wordt in het zand gegoten, waarna het zand wordt verwijderd.

Stap 5: de aluminiumvorm is af na het verwijderen van de aangietingen en het controleren van de vorm.

Voordelen van de zandgietmethode

 • Er is een hoge productieflexibiliteit
 • Lage aantallen van series zijn mogelijk
 • Er kunnen zeer grote componenten gemaakt worden
 • De matrijzen kunnen meerder malen gebruikt worden

Veelgestelde vragen zandgieten

U heeft misschien een aantal vragen over deze gietmethode. Wij zullen een aantal van deze vragen voor u beantwoorden.

Is zandgieten geschikt voor ieder project?

Zandgieten is een zeer betrouwbare gietvorm die in veel gevallen goed van pas komt. Van kleine tot grote projecten: het kan allemaal met deze methode. Wel is zandgieten voornamelijk geschikt voor producten met een simpele vorm. Voor zeer gedetailleerde producten kiest u bij voorkeur voor een andere methode.

Is zandgieten een voordelige optie?

Een groot voordeel van zandgieten is dat er gebruik wordt gemaakt van recyclebare materialen. Het is bovendien een vrij snel proces. Hierdoor is de prijs van deze werkwijze over het algemeen erg voordelig. Wij kunnen u altijd een op maat gemaakte offerte bieden.

Waarom is er nabewerking nodig?

Het is na het zandgieten noodzakelijk om het gietsel na te bewerken. Dit komt deels door de dikkere wanden die ontstaan tijdens het proces. Bovendien is zandgieten niet nauwkeurig genoeg om in één keer exact de perfecte vorm te krijgen. Kleine aanpassingen zullen nodig blijven. Dankzij de dikke wanden is er wel genoeg ruimte om deze nabewerking uit te voeren, zonder de vorm aan te tasten.

Totaaloplossing van Klava

Klava biedt full service. Wij verzorgen niet alleen het gietproces, maar ondersteunen bij de gehele aluminiumproductie. Van ontwerp tot volledig gemonteerd eindproduct. Klava geeft advies op maat en bepaalt welke stappen voor u relevant zijn.

Neem contact op

Voor meer informatie over het professioneel zandgieten neemt u contact op met onze specialisten, of vraagt u een offerte aan.