Een kostenvriendelijke gietmethode voor een serie aluminium producten

Een van de gietmethoden waar we bij Klava gebruik van maken om aluminium producten te vervaardigen, is vacuümgieten. Vacuümgieten is vooral geschikt om een serie producten te maken die drukdicht moeten zijn of die gelast moeten worden. Als u dergelijke producten wilt laten maken, verzorgen wij het hele proces. We kunnen u assisteren vanaf het ontwerp van het product tot aan de afwerking, levering en zelfs opslag.

  • Klava is een aluminium gieterij met ruim 70 jaar ervaring
  • We zijn aangesloten bij de Metaal Unie en Lloyds
  • Specialist in aluminium gietwerk, van a tot z
  • We zijn ISO-gecertificeerd (9001:2015)

Heeft u interesse in de mogelijkheden van vacuümgieten voor uw onderneming? Neem dan contact met ons op of vraag een offerte aan!

Het proces van vacuümgieten

Een product vervaardigen door middel van vacuümgieten gaat in drie stappen.

Stap 1. Het mastermodel wordt gecreëerd door middel van stereolithografie (SLA) en een 3D-printer. Dit mastermodel is eerst door uzelf of in samenwerking met ons ontwikkeld in een virtuele omgeving.

Stap 2. Een siliconen mal wordt in een bak om het mastermodel gevormd. Er wordt ook voor gezorgd dat er geen luchtbellen in de siliconen en de mal achterblijven.

Stap 3. Na het uitharden van de siliconenmal kan de matrijsholte gebruikt worden om de producten te vervaardigen. Net voordat het vloeibare aluminium in de matrijs gespoten wordt, trekken we de matrijs vacuüm. Daarmee wordt de matrijs voor 95% ontdaan van lucht. Zo voorkomen we luchtinsluitingen in het product.

Voordelen van vacuümgieten

Vacuümgieten is vooral geschikt voor producten met dunne wanden en complexe geometrische vormen. Daarnaast is het de beste methode van aluminium gieten voor producten die drukdicht moeten zijn of gelast moeten worden. Wordt een andere gietmethode gebruikt om de producten te vervaardigen, dan kunnen de producten te poreus zijn om ze goed te kunnen lassen. Overige voordelen van vacuümgieten zijn:

  • Eenvoudig een mastermodel te maken via SLA in combinatie met een 3D-printer.
  • Een kosteneffectieve methode om lage volumes van aluminium onderdelen of eindproducten te produceren.
  • Ook geschikt voor het produceren van kunststof producten.

De service van aluminium gieterij Klava

Bij Klava verzorgen we een totaaloplossing. Heeft u hulp nodig bij het ontwerpen van het product? Wij dragen graag ons steentje bij en kunnen door middel van onze rapid prototyping methode snel het model perfectioneren. Als u alleen een eindproduct wilt laten gieten, is dat uiteraard geen probleem. Tevens is het mogelijk om een vaste hoeveelheid producten op voorraad te houden in onze gieterij.

Contact opnemen

Bent u geïnteresseerd in het produceren van aluminium producten door middel van vacuümgieten? Of wilt u meer informatie over wat we voor uw onderneming kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op of vraag direct een offerte aan.