Bij aluminium gieterij Klava doen we er alles aan om aluminium producten van de hoogste kwaliteit te vervaardigen. Om dit te realiseren is het belangrijk dat we het gietproces nauwkeurig kunnen monitoren en bijsturen waar nodig. Een van de middelen die we daarbij gebruiken is shot control technologie.

Wat is shot control technologie?

In feite is shot control een systeem waarmee we een groot aantal factoren van het gietproces real-time kunnen meten en aanpassen. Dit gebruiken we voornamelijk tijdens hogedrukgieten. We weten precies waar de instellingen van de machines aan moeten voldoen om gietwerk van de hoogste kwaliteit te produceren. Met shot control kunnen we tijdens het aluminium gieten zien of deze kritieke waarden correct zijn of afwijken van het optimale. Mochten we via dit systeem een afwijking constateren, dan nemen we direct maatregelen om de fouten te verhelpen.

Wat zijn de voordelen van shot control?

Werken met gietsystemen voorzien van shot control technologie heeft de volgende voordelen voor ons als producent én voor u als klant:

Reductie aanloopverliezen en ombouwtijd

Doordat we gebruik maken van shot control bij hogedrukgieten verzamelen we continu data over de instellingen van de machines. Denk daarbij aan de temperatuur van het aluminium, de injectiesnelheid in de matrijs en de vultijd. Door al deze data te analyseren kunnen we de machines sneller perfect afstellen voor de productie van het gietwerk. Zo verminderen de aanloopverliezen bij nieuwe series en de ombouwtijd tussen verschillende series.

Verminderen uitval machines en andere vertragingen

Als er tijdens het gietproces afwijkingen worden geconstateerd aan factoren die invloed hebben op de kwaliteit, is dat een reden om het proces tijdelijk stil te leggen. De machines zijn vaak ingesteld om automatisch uit te vallen bij de constatering van dergelijk problemen. Met shot control technologie kunnen we zorgen dat de machines automatisch worden bijgesteld voordat ze uitvallen. Op die manier verminderen we de kans op problemen aanzienlijk en ligt het proces minder vaak stil. Zo produceren we sneller de gewenste series van de hoogste kwaliteit.

Verminderen slijtage en braamvorming

Na meerdere gietcycli slijt de matrijs. Met middel van shot control kunnen we het proces zo afstellen dat we tijdens de laatste fase van het gieten langzamer het aluminium in de mal spuiten. Zo verminderen we de slijtage aan de matrijs. Dit is tevens een manier om bramen te verminderen op de randen van het gietwerk. Dat betekent dat we na het gieten minder tijd hoeven te besteden aan het afbramen van deze scherpe, opstaande randen.

Contact

Heeft u vragen over hogedrukgieten met shot control technologie of wilt u meer weten over wat we voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op! Bel ons of vraag een offerte op maat aan.