3D printen is een innovatie in de maakindustrie en kent diverse voordelen waar u de vruchten van plukt. Lees alles over wat 3D printen is, wat u ermee kan en de mogelijkheden.

Hoe werkt het 3D printen van metaal?

Door middel van een digitaal 3D-ontwerp (CAD) is een metaalprinter in staat om het ontwerp driedimensionaal, laag per laag te printen. Deze lagen vormen uiteindelijk het digitale ontwerp in metaal. De laagopbouw maakt het mogelijk om ingewikkelde vormen nauwkeurig om te zetten in een fysiek voorwerp. Dit is met traditionele technieken, zoals smeden, gieten en verspanen niet mogelijk.

Wat is er mogelijk met een metaal 3D printer?

Waar de mogelijkheden van traditionele metaalbewerking stoppen, gaat de 3D metaal printer verder. Door de opbouw van lagen is ieder denkbaar en complex ontwerp realiseerbaar. Denk hierbij aan ontwerpen met interne kanalen, lichtgewicht designs en designs zonder assemblage.

Wat zijn de voordelen van het 3D printen van metaal?

Metaal 3D printen geeft een aantal belangrijke voordelen waar u van profiteert. Doormiddel van het 3D printen van metaal is het bijvoorbeeld mogelijk om productontwikkeling versneld te realiseren. Daarnaast is het een relatief voordelig metaalbewerkingstechniek en zijn de mogelijkheden voor de ontwerpen met het 3D printen eindeloos.

Versnelde productontwikkeling

Dankzij de 3D metaalprinter versnelt de productontwikkeling. We kunnen het prototype na het ontwerpen namelijk meteen maken en testen. Mocht het ontwerp nog niet goed zijn, dan passen we het ontwerp aan op basis van de bevindingen uit de tests. Het leidt dus tot snelle iteratie en een kortere doorlooptijd tot productie. Op die manier ontvangt u uw prototype(s) nog sneller.

Voordelig

In tegenstelling tot traditionele metaalbewerkingstechnieken is metaal 3D printen een zeer zuinige techniek. Het leidt namelijk tot minder verspilling, omdat je precies de hoeveelheid metaal gebruikt die nodig is voor uw prototype. Verder hoeven we het printproces niet constant te monitoren, omdat de 3D printer automatisch werkt. Dit bespaart personeelskosten, wat u terugziet in de kostprijs.

Grensverleggende mogelijkheden

Voorheen werd de vorm van een metaalproduct bepaald door de gekozen metaalbewerkingstechniek, zoals frezen, gieten en verspanen. Metaal 3D printen zorgt ervoor dat er juist een product wordt ontworpen dat geoptimaliseerd is voor de uiteindelijke functie. De 3D printtechniek verlegt de grenzen, met als resultaat optimale toepassingsmogelijkheden van uw producten.

Welk metaalsoort is het meest geschikt voor het 3D printen?

Het is mogelijk om met een 3D metaal printer verschillende metaalsoorten te printen. Aluminium is het meest gebruikte type. Het 3D printen van aluminium is een vorm van rapid prototyping. Aluminium is zo geschikt voor de snelle prototyping aangezien het metaal in alle vormen te printen is, het erg sterk is en daarbij ook relatief goedkoop. We zien de metaalsoort daarom ook terugkomen bij bewerkingstechnieken zoals aluminium bewerken en aluminium gieten.

Is 3D geprint metaal sterker?

3D geprint metaal is niet per se sterker of zwakker dan metaal dat met andere technieken is bewerkt. Wel is het mogelijk om de vorm van een onderdeel te optimaliseren. Het object wordt dan sterker ten opzichte van het frezen vanuit één blok. De sterkte is verder afhankelijk van de dichtheid.

 

Geschikt voor diverse branches

Metaal 3D printen biedt een uitkomst voor verschillende branches. De metaalbewerkingstechniek komt namelijk vaak voor bij onder andere:

Neem contact op met Klava

Wilt u een of meerdere prototypes van uw producten laten maken? Neem telefonisch of per mail contact  op met Klava voor vragen of om uw wensen te bespreken. Direct een offerte aanvragen kan ook. Met onze ervaring in de aluminiumbewerking ontvangt u advies op maat.