De gietmethode voor gietwerk met een hoge oppervlaktekwaliteit

Een van de gietmethoden die we bij aluminium gieterij Klava bieden is lagedrukgieten. Lagedrukgieten is in feite een vorm van coquillegieten waarbij men met een zeer lage overdruk het aluminium van onderen in een mal stuwt. Bij gieterij Klava kunnen we voor u het volledige gietproces verzorgen en helpen we, indien gewenst, ook bij overige werkzaamheden als het ontwerpen en opslaan van de producten.

  • Klava heeft ruim 70 jaar ervaring met aluminium gietwerken
  • Klava is aangesloten bij Lloyds en de Metaal Unie
  • Volledige ondersteuning, van ontwerp tot levering
  • Gecertificeerd volgens de norm ISO 9001:2015

Heeft u interesse in aluminium producten laten vervaardigen door middel van lage druk gieten bij Klava of wilt u meer informatie over onze service? Neem dan gerust contact op! We beantwoorden uw vragen graag.

Kenmerken van lage druk gieten

Zoals gezegd is lage druk gieten een vorm van coquillegieten. Dit komt doordat we gebruik maken van een metalen mal die bestaat uit twee helften die hergebruikt kunnen worden. De gietwerken die we met deze methode vervaardigen, hebben dan ook over het algemeen dezelfde eigenschappen als die van coquillegieten, al kunnen de gietwerken wel een stuk zwaarder zijn. Tevens is het mogelijk om met kernen van zand of metaal te werken om complexere vormen te creëren. Moet het gietwerk nog sterker zijn dan normaal? Met lagedrukgieten is het mogelijk om warmtebehandelingen toe te passen. Daardoor is het gietwerk sterker een gaat het langer mee.

Door de hoge kwaliteit van het gietwerk is nabewerking vaak niet nodig. Daarnaast gebruiken we dezelfde matrijs voor meerdere producten, wat scheelt in de productiekosten.

Specificaties producten gemaakt met lagedrukgieten

Met lagedrukgieten kunt u dus aluminium producten vervaardigen die aan de volgende specificaties voldoen:

  • Dunwandig (vanaf 2 mm)
  • Drukdicht en poreus-vrij
  • Gewicht tot 20 kg
  • Eenvoudige of complexe vorm
  • Een serie van dezelfde producten

Het gietproces van lagedrukgieten

Producten vervaardigen door middel van lagedrukgieten is een volledig geautomatiseerd proces dat ongeveer 2 tot 6 minuten duurt en het bestaat uit een aantal stappen.

Stap 1 : Net als bij coquillegieten wordt er eerst een matrijs gemaakt, waar het vloeibare aluminium in gegoten wordt. Deze matrijs bestaat uit twee helften die door perslucht-cilinders tegen elkaar gehouden worden tijdens het gietproces.

Stap 2: De matrijs wordt boven het aluminiumbad geplaatst, al dan niet met kernen van metaal of zand in de matrijs in het geval van complexere ontwerpen.

Stap 3: Het vloeibare aluminium wordt door een lage overdruk langzaam in de matrijs gestuwd. De druk komt niet boven 1 bar uit en de matrijs wordt dus van onder gevuld via een stijgbuis. Tijdens het vullen ontsnappen alle aanwezige gassen en de lucht uit de matrijs. Daardoor is het gietwerk poreus-vrij.

Stap 4: Als het aluminium gestold is, wat al begint tijdens het vullen, worden de matrijshelften van elkaar gescheiden. Eventueel voeren we nog een nabewerking uit indien dit nodig is. Zo niet, dan maken we de matrijs klaar voor het volgende product.

Voordelen van lage druk gieten

Lage druk gieten heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere gietmethoden, zoals zwaartekrachtgieten of zandgieten. Ten eerste is de metalen gietvorm vaker te gebruiken, wat veel kan schelen in de productiekosten. Als het volume groot genoeg is, zijn de kosten zelfs lager dan bij zandgieten. Ten tweede is het gietwerk erg nauwkeurig en van hoge kwaliteit, waardoor nabewerking meestal niet nodig is. Ten derde kunnen producten van hoge complexiteit en tot wel 20 kg vervaardigd worden.

Aluminium totaaloplossing bij gieterij Klava

De technisch specialisten van Klava kunnen u naast het gieten van de aluminium producten u gedurende het hele proces ondersteunen. Al in de ontwerpfase kunt u bij ons terecht voor een gedegen advies op maat en we denken graag mee met de mogelijkheden. We maken gebruik van rapid prototyping, waarbij we snel kunnen schakelen en het ontwerp perfectioneren. Zo bespaart u tijd, geld en weet u zeker dat u een kwalitatief fantastisch product laat ontwikkelen. Daarnaast valt het leveren en zelfs opslaan van producten ook binnen onze totaaloplossing.

Overige gietmethoden en de giettest

Lagedrukgieten is één van de methoden van aluminium gieten die we bij gieterij Klava hanteren. Wilt u meer informatie over de diverse methoden of weet u niet zeker welke gietmethode geschikt is voor uw plannen? Kijk dan op de volgende pagina’s of doe de online giettest!

Neem contact op

Bij gieterij Klava staan we voor u klaar om al uw vragen omtrent lagedrukgieten of andere gietmethoden te bespreken. Heeft u interesse in een of meerdere van onze diensten? Vraag dan direct een offerte op maat aan!