Ideaal voor het produceren van grote aantallen

Een van de gietmethodes die we bij aluminium gieterij Klava hanteren is hogedrukgieten. Vroeger stond dit vooral bekend als spuitgieten, vanwege de manier waarop het vloeibare aluminium onder hoge druk in de matrijs ‘gespoten’ wordt. Het is een ideale methode voor het vervaardigen van eenvoudige aluminium producten in grote aantallen. Bij Klava verzorgen we het gehele gietproces, van het ontwerp tot aan de afwerking en levering.

  • Ruim 70 jaar ervaring met aluminium gietwerk
  • Aangesloten bij Lloyds en de Metaal Unie
  • Specialist in het ontwerpen, produceren en afwerken van aluminium
  • Klava is ISO-gecertificeerd (9001:2015)

Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden van hogedrukgieten of wilt u meer informatie over de service van Klava bij het produceren van aluminium producten? Neem dan contact met ons op! We staan u graag te woord.

Kenmerken hogedrukgieten

Zoals de naam al aangeeft, is hogedrukgieten een methode van aluminium gieten waarbij het vloeibare aluminium onder een hoge druk (tot wel 1500 bar) en met hoge snelheid in de mal wordt gespoten. Dat is ook de reden dat deze gietmethode voorheen bekend stond als ‘spuitgieten’. De mal die we gebruiken met hogedrukgieten is gemaakt van staal. Daardoor is het een geschikte methode voor het gieten van aluminium en andere materialen met een laag smeltpunt. Het is echter niet geschikt voor materialen met een hoge giettemperatuur, zoals titanium of gietijzer.

Hogedrukgieten is de beste methode als u aluminium producten nodig heeft die aan de volgende specificaties voldoen:

  • Niet zwaarder dan 20 kilogram
  • Dunwandig
  • Een egaal oppervlak
  • Een complexe vorm
  • Grote hoeveelheden van hetzelfde product

Het hogedrukgietproces

Een aluminium product gieten onder hoge druk is een volledig geautomatiseerd proces dat we onderverdelen in drie stappen. Voorafgaand aan het proces maken we al een matrijs van staal, waar we het aluminium in gieten.

Stap 1: Als eerste worden de twee matrijshelften tegen elkaar aangedrukt door een vaste en een bewegende opspanplaat. Deze opspanplaten zijn gebouwd om hoge druk te weerstaan. Dit is nodig omdat het vloeibare aluminium anders uit de mal kan lekken.

Stap 2: Vervolgens wordt het aluminium onder hoge druk en met een snelheid tot wel 40 meter per seconde in de mal gespoten. Dit proces duurt niet meer dan een aantal milliseconden.

Stap 3: Ter afronding van het hogedrukgieten verdichten we het aluminium. Alle slinkholten die ontstaan tijdens het afkoelen en krimpen van het materiaal worden weggedrukt. In sommige gevallen is er een kleine nabewerking nodig, anders volstaat een kwaliteitscontrole.

Totaaloplossing van gietwerk door aluminium gieterij Klava

Bij Klava verzorgen we met onze specialisten het totale gietproces, van een ontwerp tot een gemonteerd eindproduct. We geven advies op maat en denken graag met u mee over de mogelijkheden, voordat we een kwalitatief hoogstaand eindproduct afleveren.

Contact

Wilt u meer informatie over hogedrukgieten, de service van gieterij Klava of de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op. Het is daarnaast mogelijk om direct een offerte op maat aan te vragen.