De gietmethode voor aluminium legeringen

Een van de gietmethodes die we bij Klava hanteren is coquillegieten. Bij deze methode werken we met een zware gietvorm die bestaat uit twee helften. Coquillegieten is vooral geschikt voor het gieten van aluminium legeringen en is daarnaast ideaal voor het vervaardigen van grote hoeveelheden eenvoudige aluminium producten. Aluminium gieterij Klava verzorgt voor u het volledige gietproces en ondersteunt u bij alle overige werkzaamheden, zoals het ontwerpen van het product.

 • 70 jaar ervaring in aluminium gietwerk
 • Aangesloten bij Metaal Unie en Lloyds
 • Uw gietwerk volledig verzorgd van ontwerp tot levering
 • Klava is gecertificeerd volgens de norm ISO 9001:2015

Wilt u extra informatie over het coquillegieten van uw aluminium producten of wilt u weten wat we nog meer voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op!

Kenmerken coquillegieten

Een coquille is een metalen mal of matrijs die bestaat uit twee helften. Na het gieten blijft de vorm behouden, waardoor we deze opnieuw kunnen gebruiken om een serie producten te vervaardigen. Zodoende bespaart u op de grondstofkosten voor de matrijs. Dit is een voordeel ten opzichte van zandgieten, waarbij we voor elk nieuw gietstuk een nieuwe mal gemaakt moeten maken. Het exacte aantal producten dat we met één mal kunnen gieten hangt af van de smelttemperatuur van de legering. Bij een hoogsmeltende legering is de levensduur van de matrijs een stuk lager. Overige kenmerken van coquillegieten:

 • Gietmethode onder lage druk
 • Wanddikte vanaf 2 mm
 • Eén gietcyclus duurt 2 tot 6 minuten
 • Geschikt voor gietstukken met een goede oppervlaktekwaliteit

Coquillegietproces

Het proces van coquillegieten kent verschillende fasen. Bij het gieten van een grote serie kan het coquillegieten gedeeltelijk geautomatiseerd worden. Kleinere series gieten we met de hand.

Stap 1: eerst maken we een permanente gietvorm of matrijs om het vloeibare aluminium in te gieten. Deze gietvorm bestaat uit twee helften en die door perslucht-cilinders tegen elkaar aan gedrukt worden. Om inwendige holtes te creëren maken we gebruik van zandkernen of losse metalen.

Stap 2: we vullen de gietvorm langzaam met het vloeibare aluminium. Daarna krijgt het de tijd om te stollen.

Stap 3: na het stollen wordt het gegoten product uit de mal gehaald door de matrijshelften los te maken.

Stap 4: tot slot slijpen we de aangietingen en naden van het gietwerk weg, waarna het product een kwaliteitscontrole ondergaat.

Voordelen van coquille gieten

Ten opzichte van de andere gietmethoden, zoals zandgieten, heeft coquille gieten een aantal voordelen:

 • Gietvorm is vaker te gebruiken, met lagere matrijskosten als gevolg
 • Weinig nabewerking nodig door hogere nauwkeurigheid van het gietwerk
 • Het is mogelijk om series te maken van een product met dezelfde matrijs

Aluminium gietwerk oplossingen van Klava

Gieterij Klava verzorgt voor u het totale gietproces en ondersteunt de volledige vervaardiging van aluminium producten. Bij ons kunt u terecht voor een ontwerp of een volledig gemonteerd eindproduct. Klava denkt met u mee, adviseert en zet de stappen die voor u relevant zijn.

Neem contact op

Heeft u vragen over aluminium producten vervaardigen door middel van coquillegieten? Neem dan contact op met onze experts. Bent u geïnteresseerd in wat we voor u kunnen betekenen? Vraag dan direct een offerte aan. Weet u niet zeker welke methode van aluminium gieten geschikt is voor uw project? Doe dan de giettest.