Aluminium gieterij Klava zit al ruim 70 jaar in de aluminium productie. Hierbij worden de meest efficiënte en moderne manieren van gieten, bewerken en assembleren ingezet. Klava is vertrouwd met diverse gietmethoden zoals zandgieten, spuitgieten en coquille gieten.

Het gietwerk met aluminium vergt zorgvuldigheid, expertise en continue controle om de juiste prijs- kwaliteitverhouding te garanderen. Klava heeft deze drie-eenheid hoog in het vaandel staan.

  • Gieterij Klava is gecertificeerd volgens de norm ISO 9001:2015
  • Inspectie en controle door Lloyds

Welke giettechniek wordt gebruikt bij het vervaardigen van uw product, maakt uit voor het eindresultaat. Wilt u direct weten welke gietmethode en bijbehorende materiaalspecificaties van belang zijn voor uw product? Doe de Klava giettest en u krijgt direct ons advies omtrent gietwerk.

Doe de giettest

Giettechnieken en productieproces

Aluminium producten kunnen op verschillende manieren gegoten worden. We produceren gietwerk door middel van een van vijf mogelijke technieken. Indien gewenst, helpt Klava u bij het kiezen van de juiste gietmethode en bijbehorende materiaalspecificaties.

Giettechniek 1: Coquillegieten

Bij coquillegieten wordt door middel van zwaartekracht aluminium in een gietijzeren mal gegoten. Meer informatie over dit proces vindt u op de pagina over coquillegieten.

Giettechniek 2: Lagedrukgieten

De naam lagedrukgieten verklapt het al. Door middel van lage druk (1 à 2 bar) wordt er druk op het aluminiumbad uitgeoefend. In dit bad zit een stijgbuis. Door de druk stijgt het aluminium de stijgbuis in. Hierdoor wordt de mal van onderaf langzaam gevuld. Bekijk meer informatie over deze techniek op de pagina over lagedrukgieten.

Giettechniek 3: Hogedrukgieten

Bij hogedrukgieten wordt juist veel druk gebruikt, maar liefst tot 1500 bar. Het proces bestaat uit 3 fasen: het materiaal naar de vorm verplaatsen, de vorm met hoge snelheid vullen en het aluminium verdichten. Hogedrukgieten (spuitgieten) is een massafabricageproces dat bij de juiste vormgeving en constructie grote voordelen heeft ten opzichte van andere fabricagemethoden. Lees meer over dit proces op onze pagina over hogedrukgieten.

Giettechniek 4: Vacuümgieten

Bij vacuümgieten wordt de matrijs een fractie van een seconde voor het ingieten vacuüm getrokken. Hierdoor wordt de matrijs voor 95% ontdaan van lucht waardoor luchtinsluitingen voorkomen worden. Dit is zeer geschikt voor drukdichte delen en producten die gelast moeten worden. Lees meer over dit proces op onze pagina over vacuümgieten.

Giettechniek 5: Shotcontrol

Bij shotcontrol wordt het proces van het hogedrukgieten continu gemeten en zelfs in het proces gecorrigeerd indien het lopende proces van de ingestelde parameters afwijkt. Lees meer over deze technologie op de pagina over shot control.

Giettechniek 6: Zandgieten

Bij zandgieten wordt een houten of kunststof model gemaakt, die in het zand gedrukt wordt waarna er aluminium in het zand gegoten wordt. Meer informatie over dit proces vind u op de pagina over zandgieten.

Gietproces – eventuele afwijkingen

Zijn er afwijkingen te constateren gedurende de aluminium productie? De computer merkt dit meteen op, dankzij ons geautomatiseerde productieproces en de continue kwaliteitscontrole. Hierdoor kan tijdens het gietwerk worden ingegrepen als afwijkingen in het productieproces dreigen te ontstaan. Zonder tijdverlies. En dat scheelt extra kosten. Ook fijn om te weten: het kwaliteitssysteem van gieterij Klava is gecertificeerd volgens de norm ISO 9001:2015 en wordt gecontroleerd door Lloyds.

Ontwerpen van aluminium gietwerk

Naast het gieten van aluminium, realiseert Klava het ontwerp. Met behulp van 3D en 2D tekeningen maken we een ontwerp op maat met een solide constructie. Bij het ontwerpen van uw gietwerk houden we altijd uw wensen en het beoogde eindgebruik in ons achterhoofd. Onze adviseurs voorzien u te allen tijde van eerlijk advies op basis van uw wensen, zodat ons aluminium gietwerk resulteert in een haalbaar en optimaal eindproduct.

Aluminium gieten voor verschillende branches

Als specialist in aluminium gieten, werken we voor verschillende partijen die afkomstig zijn uit diverse branches. We leveren hoogwaardig maatwerk voor bedrijven in iedere branche, maar werken vaak voor partijen in de:

Vragen over aluminium gieten?

Mocht u vragen hebben over de welke vorm van aluminium gieten het beste bij uw project past, of wilt u een offerte aanvragen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.